Da li je Dubrovniku potreban novi trgovački centar?

trgovački centar

Nedjelja je svugdje u svijetu ista, tihi obiteljski dan. Iako mnogi zagovaraju da je nedelja sveti dan odmaranja s čim se djelomično i slažem, s druge strane potrebna je neka vrsta obiteljske zabave da bi se razbila njena monotonija (primjerice kuglanje ).

Ne čudi činjenica da se u Hrvatskoj u zadnjih godinu dana razbuktava gradnja “shopping” centara ili se provodi ušmikavanje postojećih. Prema izvoru Jutarnjeg lista u Puli se gradi futuristički centar Max Stoja, uskoro kreće izgradnja novog centra u zagrebačkom naselju Špansko. Jednako kreće i proširenje zagrebačkog Centra Arena, a istodobno su preuređene i adaptirane donje etaže Galerije Importanne. Dogradnja zadarske Supernove je skoro pa gotova. Neki centri su promijenili svojeg vlasnika kao što je primjerice slučaj sa Centar Kaptol kojeg po Uskrsu navodno slijedi veliko preuređenje. Austrijska investicijska grupa M2 je preuzela nekoliko trgovačkih centara poput Garden Malla u Dubravi i Centar Cvjetni.¸Ova grupa je vodeća hrvatska tvrtka po broju vlasništva objekata pod nazivom Supernova i to u Zagrebu, Zadru, Šibeniku, Karlovcu,Sisku, Varaždinu i Slavonskom Brodu.

Po uzoru na trgovačke centre na zapadu, cilj nije samo osigurati kvalitetnu ponudu trgovačkih brendova, već i onu gastronomskog tipa kao i zabavno sportske sadržaje kako bi ponuda bila obogaćena na cjelodnevnoj osnovi. Dubrovnik još zaostaje po svojoj ponudi trgovačkih centara. Predpostavka je da je ovo slučaj sa hrvatskom najpopularnijom destinacijom radi njenog populacijskom čidbenika. Kao takvi trgovački centri ne potiču veliki interes kod turista a populacija grada nije dovoljna da opravda isplativost gradnje i rentabilnost jednog takvog projekta. Možda je tu i mentalni sklop Dubrovčana i Dubrovkinja koji svoje “shopping” izlete u Split i Zagreb doživljavaju u avanturističkom duhu. Bilo kako bilo, ogromna je šteta da vodeća hrvatska turistička destinacija nema trgovački centar dostojan njenog turističkog brenda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *