Demografska politika u Hrvata – radna snaga u turizmu upitna ?

demografska

Svjedoci smo svakodnevnog iseljavanja mladih iz Hrvatsku koji idu u potragu za boljim životom i koji će biti okosnica daljnjeg razvoja i napredka njemačkog ili irskog gospodarstva, samo ne nažalost hrvatskog gospodarstva. Iseljavanje mlade radne snage iz uslužnih djelatnosti svakako da će zadati udarac turističkom sektoru koji vapi za kvalitetnom radnom snagom. Nakon prvog vala migracije mladih u potrazi za poslom iz Slavonije u pravcu Jadranske obale, te onog drugog, sa mora u austrijske Alpe, slijedi surovo suočavanje sa istinom, da je hrvatsko društvo zakazalo da spriječi emigraciju ka sjevernijim dijelovima Europe. Nije se samo radilo o poslu radi samog posla jer je izgleda to bilo puko životarenje, život konobara ili konobarice iz Slavonije u skučenom apartmančiću u Dubrovniku je daleko od europskog standarda kojemu Hrvatska navodno pripada.

Ovaj val emigracije samo je dio velike teorije “gubitka kroz brojke” a sve radi globalizacije. Kada bi hrvatsko gospodarstvo imalo epifaniju da sprovede politiku podrške malim i srednjim poduzetnicima tada bi ekonomija bila učinkovitija. Npr, omogućiti vlasniku restorana u Dubrovniku da osigura povoljni kredit da otvori drugi restoran, znači da će isti plaćati više poreza, te će unajmiti lokalnog građevinskog poduzetnika ili pak lokalnog arhitektu. Jednako, smišljena politika gradnje socijalnog smještaja za radnike iz Slavonije u našim najpoznatijim odredištima, primjerice Dubrovniku, bi zasigurno zaustavila igru teorije “gubitka kroz brojke” zaposlenih u Njemačkoj i Irskoj koji radeći za velike korporacije rade za one kojima je u većini slučajeva omogućeno raznim financijskim mehanizmima plaćanje manjih poreza i ne samo što je lokalna zajednica pred ugrozom, ili bolje rečeno možda pred ugrozom jer je u Njemačkoj, a pogotovo Francuskoj duboko ukorijenjena kultura podrške lokalnom poduzetništvu.

Ostaje za vidjeti da li će uvozna radna snaga iz Ukrajine, BiH, Kosova u hrvatski turistički sektor oplemeniti lokalnu ekonomiju ili će platežna moć te iste radne snage krenuti u jednosmjernom pravcu ka matičnim zemljama.

Srđ Portolan je direktor tvrtke Intercon Dubrovnik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *