Nagrada Oskar 2016

Nagrada Oskar 2016

Nagrada Oskar 2016 !. Ima nešto nostalgično u iščekivanju Oskara. Možda činjenica da se dodjela Oskara uvijek događa početkom ožujka te najavljuje proljeće. U stvari nostalgija dolazi od onih dana u mladosti kada sam kao dijete čekao da ugledam članak u novinama o oskarskim dobitnicima. Živeći u sistemu radničkog socijalizma, sve što je dolazilo s one strane Atlantika bilo je više nego glamurozno.

Danas je sve to drukčije. Hollywood nije sveta šuma, zahvaljujući digitalnim medijima već znam da je redatelj filma Povratnik, Alejandro G Inarittu pobjednik. Moglo bi se reći da je ovo iščekivanje ipak napeto. Osvježavajući wrap na svom Google pregledniku, čekam možda neočekivano. Da li će konačno Leonardo DiCaprio dobiti Oskara za najboljeg glumca. I odgovor je: čak i brzina digitalaca nema odgovor. Ptičice vanka cvrkuću, budi se još jedan dan a famozni Leonardo DiCaprio koji je četiri puta bio nominiran je dobitnik Oskara za najbolju mušku ulogu u filmu Povratnik. Konačno, bravo, zaslužene čestitke glumcu koji je bio sjajan u jednom od mojih najdražih psiholoških trilera: Pokojni. Iako Povratnika nisam gledao a sam plakat je već nagovjestio dirljivu priču ljudske izdržljivosti i njezinih granica jer izgubljena krv pronalazi život.

Još jednom iskrene čestitke DiCapriju i puka je šteta što možda nije Britanac jer bi bio idealan kandidat za James Bonda. Važno je napomenuti da je ovogodišnja dodjela Oskara prošla bez ijedne nominacije crnačkih glumaca što je razlog gore napisanom redku da Hollywood i nagrada Oskar trebaju radikalne promjene.

Autor: Srđ Portolan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *