Srđ Portolan i 2015

Hvar Dubrovnik

 

Srđ Portolan naglašava da je prema podacima koje je u četvrtak 07.01. objavio ministar hrvatskog turizma u “odlasku”, Darko Lorencin, Hrvatska  nadmašila sve turističke rekorde u 2015 godini.
Srđ Portolan izvješćuje da je 14 150 000 turista posjetilo Hrvatsku što je u odnosu na 2014 rast od 8.3%.
Portolan nadodaje da je Istra apsolutni rekorder u broju noćenja, čak 3,5 milijuna turista je odabralo Istru za svoj odmor. Slijede Kvarner, Splitsko-dalmatinska županija te Zadarska županija sa po 2 milijuna turista. Dubrovačko-neretvansku županiju posjetilo je 1,5 milijuna turista. Srđ Portolan smatra da je Dubrovnik u županiskom rejtingu podbacio,no ćinjenica je da su ovo podaci po županijama s jedne strane dok s druge strane Dubrovnik tradicionalno privlači elitniju klijentelu.
Portolan dodaje da od 14 150 000 turista koji su posjetili Hrvatsku 12 173 000 su inozemni gosti a prednjače gosti iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Češke, Italije, Poljske, Slovačke te Velike Britanije.
Što se tiče popularnosti destinacija unutar Hrvatske, Rovinj zazuzima vodeće mjesto, zatim Dubrovnik, Poreč, Medulin te Umag. Srđ Portolan također navodi interesantan podatak da je u samo u mjesecu prosincu, Hrvatsku posjetilo 181 500 turista, što je čak 16 % više u odnosu na isto razdoblje 2014. Zasigurno da je izvrsna organizacija Adventa u Zagrebu od strane Turističke zajednice grada Zagreba pridonijela ovoj brojci. Naime, Zagreb je zauzeo visoko 7 mjesto na ljestvici popularnosti hrvatskih destinacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *