Srđ Portolan i BDP

trgovački centar

Srđ Portolan izvješćuje da prema podacima portala Croatia Week, hrvatska ekonomija je zabilježila rast od 2.8% u trećem kvaratlu 2015, najbrži rastući oporavak nakon rekordnog rasta u drugom kvartalu 2008. Srđ Portolan smatra da je najveća zasluga ovoga rasta, izvanredno postignuti rezultati u podsezonskom periodu turističke sezone. Upravo su destinacije poput Splita i Zagreba zabilježile rekordne posjete. Srđ Portolan je mišljenja da će projekt Nacionalne Turističke Zajednice Hrvatska 365 donijeti još veće rezultate a pogotovo u kontinentalnim dijelovima zemlje. Činjenica da je ruski National Geographic uvrstio Hrvatsku kao top destinaciju za obitelji govori sama za sebe dodaje Srđ Portolan. Srđ Portolan smatra ovo važnim pokazateljem interesa ruskog ulaganja u medicinski segment hrvatskog turizma tj. njezinih toplica. Ako tome pridodamo obnovu hotela Belvevdere u Dubrovniku i dolazak Carlton Ritza u Zupu Dubrovacku,. Srđ Portolan smatra da će ove aktivnostii uveliko pomoći posrnulom građevinsom sektoru. Nadalje ističe da u europskom sektoru nekretnina po broju kuća u privatnom vlasništvu Hrvatksa zauzima visoko drugo mjesto odmah nakon Velike Britanije a po broju stanova u privatnom vlasništvu Hrvatska je četvrta.

Hrvatska je postigla dobre rezultate u industrijskom sektoru zahvaljujući novcima iz europskih fondova. Nadalje se navodi da je ovo uveliko pomoglo malim i srednjim poduzetnicima da zaposle više ljudi što je u doglednoj situaciji podiglo kupovnu moć u ruralnim dijelovima zemlje.
Vezano za inovativnu tehnologiju, Srđ Portolan dodaje da je Hrvatska pozicionirana visoko na svjetskoj sceni. Upravo su tvrtke Mate Rimac Automobili, lideri u super luksuznim autima na električni pogon dok tvrtke iz Osijeka nastavljaju privlačiti svjetski kapital za svoja softwerska rješenja.

Na kraju autor smatra da je oporavak hrvatske ekonomije više nego dobar, imajući u vidu trentačnu geo-političku situaciju u svijetu koja Hrvatsku ostavlja izvan fokusa. Portolan se nada da će tako ostati i u budućnosti. Tome se nada i hrvatsko društvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *